Nu ştiu dacă s-a terminat vacanţa. Măririle sunt abia pe 16 si 20 septembrie, deci mai am incă 2 săptămâni. În interior însă m-am golit de timp şi vis. De când mă ştiu, marea mi-a provocat nişte sentimente extrem de intense, continuate şi crescute mult după revenire. Nu am o explicaţie pentru asta, nu sunt nici măcar o fire romantică ori siropoasă. Sunt însă obsedată de libertate şi alte valori pe care alţii mi le iau în derâdere, pe care oamenii le calcă în picioare pentru că nu sunt moderne, ba mai mult ar părea lipsite de sens. Dincolo de noncomformismul meu, am o latură conservatoare. Oscilez între extreme şi poate pentru aceasta îmbrăţişez marea, pe care o pot identifica până la ultima picătură cu propria-mi personalitate.
Am ajuns luni noapte înapoi în Bucureşti şi acum acasă în Tîrgu Mureş. M-am reconectat lent la lume, am continuat să citesc – căci dacă ar fi să fac o cronică a ultimelor două săptămâni cam la cărţi s-ar opri în proporţie de 70% – şi m-am împotrivit ideii de curgere a timpului, de noi planuri, de acordat atenţie lucrurilor importante. Am încercat să caut totuşi idei pentru blog, să reînvii nişte chestii pe care le aveam în minte înainte de plecare, însă am eşuat lamentabil. Ce m-a determinat să scriu acum e un episod pe care trebuia să-l împărtăşesc.
Azi, pe tren, citeam Zătul de Tolstaia, urmărind cu coada ochiului nişte australieni aflaţi în dreapta mea. El citea un JJ Rousseau în spaniolă – am aflat apoi că e de fapt argentinian, iar ea Khaled Hosseini – A Thousand Splendid Suns. Era foarte fascinată şi se întrerupea doar să îi mai spună prietenului ei cât de mult îi place cartea, how great this book is. Dincolo de Sinaia, au început să se agite crezând că e deja Braşov şi cum eram singura pe fază care puteam să îi şi fac să înţeleagă că mai e ceva, am scos botul din cartea-mi şi le-am zis că there is still about half an hour until Braşov. Eh atât i-a trebuit ca fără să ştiu cum, spunănd că da obişnuiesc să citesc în engleză, să mă trezesc cu cartea ei în braţe, semnată şi dăruită pentru că nu vrea să o mai care după ea. El era dezamăgit că trebuie să găsească pe cineva care citeşte spaniolă, după ce eu i-am spus că mă descurc la nivel de începător.
E ciudat că prima mea experienţă cu Hosseini n-a fost prea plăcută şi am fost cam dezamăgită. Şi nu ştiu cât de dispusă eram să îi mai acord o nouă şansă curând. Aparent a venit el după mine, pentru că nu pot să neg că entuziasmul australiencei m-a molipsit. Am pus-o la păstrare, la aşteptare, căci în Bucureşti fiind, mi-am înfrânt lenea pentru o vizită la Cărtureşti. Şi mi-am luat şi JN de ieri căci am observat că era Romanul adolescentului miop, pe care l-am ratat total şi am hotărât mai bine mai târziu. Nu vreau să comentez colecţiile de la Adevărul şi de la Jurnalul Naţional, discuţiile pro şi contra pe marginea lor sunt interminabile; ca să fiu sinceră mă tăvălesc de râs la reclamele celor de la Adevărul, care au ales o metodă foarte superficială de a se promova. Oricum, nu asta contează pentru mine şi nu văd de ce aş porni o cruciadă de principiu împotriva a ceva ce, mai mult sau mai puţin, îmi poate fi de folos. Oricum, nu mă deranjează, ori mai bine spus nu ma afectează, dincolo de un uşor snobism ce mă încearcă.
Urmează, mâine sper, o trecere în revistă a Maestrului şi a Margaretei – care m-a făcut să nu mai cred că pot participa la concursul celor de la Nemira, cu personaje necurate, căci pe de o parte aş fi influenţată de ce am citit, pe de altă parte cum să poţi să ridici privirea spre un tărâm unde s-a scris o capodoperă?…
Arana
LE: M-am luat cu visatul şi am uitat că vroiam să vă arăt o vacanţă şi un sfărşit de vacanţă, în imagini.
(zâmbetul nu e pentru poză… nu ştiam că mi se face poză – de obicei dacă ştiu ori mă strâmb ori îmi acopăr faţa)
Aaaaaaaaaaaaaaaaaa, si eu citesc Zatul acuma. 🙂 Ce coincidenta!!! Mai am vreo 100 de pagini si is tare curioasa ce se intampla pana la final.
Si astea sunt primele poze cu tine, cred, pe care le vad. 🙂 Nice to meet you din poze. 😛
Comentariu de Tomata cu scufita — august 28, 2009 @ 10:24
@Tomata: hehe, ce dragut!! 😀 Bine, eu aproape am terminat-o ieri pe tren, dar au inceput sa ma doara ochii. Asa ca mai am azi vreo 60 de pagini si chiar ca te face foarte curioasa cartea asta. Cat despre poze, mai erau 2 cu semispatele la postul cu muntele. Mi-a luat mult sa imi fac curaj sa pun si poze cu mine pe aici, am o problema cu imaginea mea hehe
Comentariu de Arana — august 28, 2009 @ 10:26
plaja din vama veche la fel de murdara vad
Comentariu de Serj — august 28, 2009 @ 12:51
@Serj: nu, nu la fel de murdara. MAI murdara decat o stiam. M-a deranjat, nu zic nu, dar m-am straduit sa nu imi strice asta dispozitia.
Comentariu de Arana — august 28, 2009 @ 12:54
Maestrul si Margareta, ma inclin in fata acestui roman. Si Eomanul adolescentului miop – prin el m-am indragostit de Eliade.
Si eu iubesc marea pentru ca-mi ofera starile alea despre care vorbesti.
Nice to meet you!
Comentariu de evergreenstory — august 28, 2009 @ 16:59
evergreenstory: nice to mee you, too. Chiar ieri iti vazusem avataru’ pe un alt blog, la comentarii si ti-am vizitat si eu blogul, hehe. Asa, ca tot e cu marea poza aia si nu ma puteam abtine 🙂
Eu pe Eliade l-am ratat pentru ca nu mi-a placut Maitreyi deloc si apoi m-am ferit de el. Pe cand l-am redescoperit cu Huliganii si Domnisoara Christina, era deja tarziu. Asa ca am zis ca e un semn ca e cartea asta acum si trebuie sa o cunosc si eu.
Comentariu de Arana — august 29, 2009 @ 11:19
colectia JN include „Romanul adolescentului miop”, omitand continuarea „Gaudeamus”
Eliade are carti faine, cu „Maitreyi” doar si-a facut un nume si a facut niste banuti albi
Comentariu de Ronnie — septembrie 2, 2009 @ 14:56
Ronnie, merci de comment, dar sa stii ca apare si Gaudeamus (in acelasi volum, tocmai citesc, deci stiu!). Si ai dreptate despre Eliade, cred ca nu imi voi ierta niciodata prejudecata nascuta in clasa 9a si vindecata – poate – prea tarziu.
Comentariu de Arana — septembrie 2, 2009 @ 14:58
mea culpa, eu m-am luat doar dupa coperta cartii, desi ar fi trebuit sa ma prind ca mi se parea cam grosuta 😛
si dupa ce termini, iti recomand sa citesti macar primul volum din „Memorii” sa compari cat e adevar si cat e roman (ca s azic asa) 😉
p.s. de ce nu incerci plajele de la 2 Mai sau Corbu’? nush ce vede lumea atat de extraordinar la Vama Veche
Comentariu de Ronnie — septembrie 2, 2009 @ 15:08
M-am gandit sa citesc si Memoriile, curiozitatea e mare ca sa fiu sincera. Merci de recomandare 🙂
La 2 Mai am tot fost in ultimii ani, tocmai pentru plaja si apa si anul asta pur si simplu nu am avut chef (recunosc, am avut o experienta neplacuta anul trecut in 2 mai), iar de Corbu tot aud, dar nimic concret. Poate la anul. Nu consider Vama Veche ceva extraordinar, mai degraba cel mai mic rau din multe rele. Si parerea nu mi se imbunatateste, dimpotriva chiar, oricum a fost o chestiune si de conjunctura.
Comentariu de Arana — septembrie 2, 2009 @ 15:20
Ce frumos arata corturile alea pe fundal! 🙂
Comentariu de Fab — septembrie 3, 2009 @ 11:47
@Fab: asa e, dar e un pic chinuitor sa stai acolo. Eu m-am burghezit si am renuntat la cort anul asta. Am stat la cazare, ca pensionarii, hehe 😛
Comentariu de Arana — septembrie 3, 2009 @ 11:49
Eu n-am mai stat cu cortul de ani buni (cred ca din liceu), ca toti prietenii s-au „burghezit” ca si tine. :p Dar tot simt o oarecare nostalgie cand vad corturile frumos insirate pe malul marii.
Comentariu de Fab — septembrie 3, 2009 @ 12:00
Superbă a doua poză! Mă face să vreau înapoi la mare 🙂
Comentariu de Sherin — septembrie 8, 2009 @ 15:36
Sherin, si pe mine 😀 Mai ales ca tocmai am ajuns in mohoratul si uraciosul Bucuresti.
Comentariu de Arana — septembrie 8, 2009 @ 15:37
aaa. Doamne. Chiar ai pomenit aici de Hosseini. 😀 Eh. Eu raman totusi la parerea mea.
Comentariu de Alexa — septembrie 12, 2009 @ 03:05
Sa stii ca fix cum ziceam si in articol, chiar vreau sa ii mai dau o sansa lui Hosseini 🙂
Comentariu de Arana — septembrie 12, 2009 @ 09:13