Ziua mea de sâmbătă a început cum nu se putea mai bine: un curs de 4 ore de drept civil – succesiuni. Am fost doar la două ore până la urmă, însă au fost suficiente. După care am luat-o spre Cărtureşti. Am făcut un mic popas la Anthony Frost de unde am plecat cu 2 cărţulii care de abia aşteaptă şă îşi primească drepturile din timpul meu extrem de porţionat. Nu pot să nu remarc – ca de fiecare dată când trec pe acolo – cât de caldă si plăcută e librăria asta. O adevărată terapie. De aici, spre Cărtureşti, căci ma tot pregăteam de ceva vreme să mai fac o vizită. M-am mai ales cu trei cărţi, nu dau titluri că revin eu cu ele – sper. Cam asta înseamnă la mine terapie prin cumpărături, dacă stau să mă gândesc. Oricum, deşi ar fi trebuit să stau să învăţ, am făcut cu totul altceva. Dar a fost atât de plăcut…
După o zi din asta, e clar, merge la perfecţie leapşa de care pomeneam. Aşasdar:
1. Ce autor apare cel mai des la tine în bibliotecă?
Haruki Murakami cu 6 volume, din care 2 in engleză. De obicei unul sau altul dintre volume e plecat în împrumut, să încânte şi pe alţii.
2. Din ce carte ai mai multe exemplare?
Ţinând cont că am început să îmi construiesc biblioteca personală doar de când m-am mutat în Bucureşti, nu se repetă nimic deocamdată. Cred că dacă aş avea dubluri, le-aş face cadou oricum.
3. De ce personaj de ficţiune eşti sau ai fost amorezată în secret?
E ciudată asta. Au fost o serie de personaje masculine care mi s-au părut extrem de bine construite. Cel mai fascinant – căci mai departe de atât nu pot merge – e de departe Stavroghin (Demonii).
4. Ce carte ai citit cel mai des?
Acum e acum. Nu recitesc cărţile. Am făcut-o foarte rar în ultimii ani, de exemplu Magicianul pe care am vrut să o surprind şi în engleză. Dar, în copilărie am avut o mare obsesie: Winnetou. O citisem de 3 ori – în toată masivitatea ei – până pe la 12-13 ani. Şi am plâns de fiecare data.
5. Care era cartea ta preferată la 10 ani?
Clar: Winnetou. Următoarea, Legendele Olimpului. Eram expertă în mitologie printre colegii din primară.
6. Care a fost cea mai proastă carte citită anul trecut?
Andrei Makine: Femeia care aşteaptă. Tot auzeam de Makine şi am zis să îi dau o şansă. E clar, alta nu mai primeşte. Şi azi în perindările mele am observat cât de tradus e şi cât de popular pare. Mie nu mi-a spus nimic. Absolut nimic, din niciun punct de vedere.
7. Care este cea mai bună carte citită anul trecut?
Nu ştiu care e cea mai bună. Dar care m-a marcat – cu ghilimele de rigoare cel mai mult – e ori Kafka pe malul mării ori La capătul lumii şi în ţara aspră a minunilor. 2008 a fost anul în care m-am îndrăgostit de Murakami şi pentru că m-am implicat foarte mult în tot ce înseamnă Murakami, nu pot spune că o altă carte ar fi fost cea mai bună. Una scrisă de altcineva. Pentru că n-aş fi sinceră, dintr-un punct de vedere afectiv. Bineînţeles că au fost şi altele foarte bune. Tot anul trecut am citit şi Pendulul lui Foucault, iar valoarea intrinsecă pe care o are, nu poate fi negată dintr-o simplă afecţiune. Însă până la urmă e doar o leapşă, deci răspunsurile pot fi altele mâine. Sau peste o săptâmă etc.
8. Dacă ar trebui să obligi pe cineva să citească o carte, care ar fi aceea?
Demonii! (Dostoievski)
9. Cine crezi că ar trebui să câştige premiul Nobel pentru literatură?
Un scriitor bun. Foarte bun. Pe care nu îl ştiu, dar care extrem de multe de spus.
10. Ce carte ţi-ar plăcea să vezi ecranizată?
Ţinând cont de relaţia tensionată pe care o am eu cu ecranizările, logic ar fi să răspund niciuna. Mi-ar plăcea totuşi să văd Marea, marea de Iris Murdoch. Frumoasă, visătoare, cu mare şi ceaţă. Şi dialoguri lungi şi lente, o dulce savoare a timpului.
11. Descrie visul cel mai straniu care să fi inclus un scriitor, o carte sau un personaj literar?
Visele mele sunt absurde prin definiţie. Complicate şi intrigate. Cu mulţi oameni pe care nu îi cunosc. Nu am idee deci dacă am visat vreodată literatură. Cărţi probabil, dar nimic straniu. Eu citind.
12. Care e cartea cea mai puţin cultă pe care ai citit-o ca adult?
De când se pune că sunt adult? Că pot zice Dan Brown de curiozitate, dar eram clasa a 10-a sau a 11-a. Sau alte lecturi uşoare pe acelaşi tipar, care îmi mai pică în mână. Dar care nu sunt totuşi complet imbecile, din perspectiva că pleacă de la nişte realităţi istorice, iar dacă eşti suficient de inteligent ştii să faci diferenţa între faptul istoric şi faptul creat pentru vânzări. Nu pot să zic că am citit cărţi puţin culte, doar că am citit chestii care nu s-au ridicat la nivelul meu la momentul respectiv. Dar e şi o chestiune de gusturi. Ca să nu mai zic de memoria mea selectivă, care uneori alege să îndepărteze complet anumite aspecte. Inclusiv cărţi sau oameni. Grea întrebare.
13. Care e cartea cea mai dificilă pe care ai citit-o?
Clar, Ernesto Sabato: Abbadon Exterminatorul. Cred că nu a fost o idee tocmai bună să încerc să îl cunosc pe Sabato fix cu romanul acesta.
14. Preferaţi autorii francezi sau ruşi?
Ruşi. Clasicii francezi m-au exasperat, iar asta trage media în jos.
15. Shakespeare, Milton, sau Chaucer?
Shakespeare.
16. Ce te deranjează cel mai mult în activitatea lecturii?
Faptul că de multe ori trebuie să aduc adevărate lupte să ţin cartea în mână şi să stau şi relativ comod. Şi că cel mai bine citesc pe scaun, la birou, dar că nu rezist mai mult de o oră fără pauză din cauză durerilor de spate.
17. Care e romanul tău favorit?
Eh, nu. De data asta nu răspund la întrebarea asta. Nu punctual. Romanul meu favorit e acela care în momentul x din timpul neoprit îmi apare în minte dintr-un motiv sau altul. Care la factorul z va reacţiona anunşându-şi prezenţa stăruitoare.
18. Joci ceva?
Uneori, un Heroes 3. Nu îmi permit să mai dezvolt o obsesie şi pentru jocuri. Cel puţin, nu cât ziua are 24 ore.
19. Povestiri scurte, schiţe?
Nu prea, mă lupt cu prejudecăţi. Dar voi învinge.
20. Non-ficţiune?
Drept. Aş vrea istorie. Şi filosofie. Dar ramâne valabil ce ziceam la pct. 18.
21. Scriitorul favorit?
Maestrul Dostoievski. Dincolo de obsesiile pe care le-am avut de-a lungul timpului, dincolo de autori pe care îi consider deopotrivă geniali, mi se pare supremul creaţiei literare.
22. Ce scriitor crezi că este supraevaluat?
Andrei Makine? Coetzee? Sau să mă duc pe tărâmuri interzise gen Coelho? Depinde.
23. Ce carte ţi-ai lua pe o insulă pustie?
Jurnalul lui Dostoievsi. Niciodată nu am timp să mă apuc de el şi să mă dedic în intregime lui. Impediment ce nu ar mai exista pe insulă.
24. Si… acum ce citeşti?
Acum termin Will Self – Cum trăiesc morţii şi mă apuc de A. Baricco – Silk, achizitionată azi din Anthony Frost.
Arana
PS: Mă Gândesc să mă înscriu într-un concurs de bloggeri. Un concurs despre literatură. Evident, motivaţia e cea beletristică. Mi-e că nu rezolv nimic, dar dacă ideea va curge cum sper eu, mă voi înscrie. Am nevoie de ajutor însă: comentarii. Dacă e să mă hotărăsc, mă ajută cineva?
Cred ca stiu despre ce concurs e vorba, am strambat la el din lipsa de timp liber, da` conteaza pe mine cand vine vorba de comentarii. Dai o bere la Peninsula. :))
Comentariu de Roxa — mai 10, 2009 @ 01:19
am strambat din nas * deh.
Comentariu de Roxa — mai 10, 2009 @ 01:20
Puteai sa te strambi si pur si simplu :))) E cel de la tamada, acuma na, sa vad si daca am timp. Dar acolo, 2-3 ore intr-o noapte tot gasesc. Si, merci!!
Comentariu de Arana — mai 10, 2009 @ 10:27
Heroes 3 jucam si eu pe vremuri. Iti recomand si seria Disciples (II in special). Winnetou am citit si eu cateva volume cand eram prin liceu. Tot atunci am citit cu mare placere si Anne Rice – Cronicile Vampirilor. In rest Dan Brown este poate scriitorul cel mai supraevaluat … dar nici Coelho nu e departe. Ah si cea mai buna carte:Orwell – 1984.
Comentariu de Garm — mai 11, 2009 @ 17:18
Ti-a placut Will Self?
Referitor la concurs, te sustin (si eu cum pot) 🙂
Comentariu de ataraxia — mai 11, 2009 @ 23:25
@Garm: Da, 1984 este o carte foarte buna. Anne Rice nu am citit, cum nu am citit nici Stephen King sau alte chestii din zona extrem de populare in liceu. Aveam alte ocupatii.
Disciples nu stiu, poate caut si incerc candva. Mi-e cam frica sa ma apuc de jocuri, ca oricum stau foarte prost cu timpul.
@ataraxia: pana la urma, da. Cred ca o sa scriu ceva mai in detaliu despre carte, macar si pentru faptul ca nu seamana cu ce citesc eu de obicei.
Si la concurs, trebuie sa vad cand e termenul limita, poate l-am depasit deja =))
Comentariu de Arana — mai 12, 2009 @ 09:26
si eu l-am descoperit pe Murakami anul trecut, imi place, si cred ca inca mai am de descoperit povesti stranii care incanta. iar despre Ernesto Sabato, zic sa ii mai oferi o sansa, incearca cu Tunelul. cred ca Abbadon….e una dintre cartile pe care as vrea sa le recitesc, desi la momentul lecturii mi-a creat o stare ciudata.
Comentariu de chrysallidis — mai 12, 2009 @ 17:03
Strict, in 2007 m-am apucat de citit Murakami. Dar anul 2008 a fost anul lui, ca sa zic asa. Si da, ii voi mai da o sansa lui Sabato, pentru ca desi m-a chinuit, nu mi-a displacut. Recunosc ca am luat la nimereala cartea, fara sa ma informez cu ce ar trebui sa incep sau macar cu ce se mananca. Am sa caut Tunelul, multumesc 🙂
Comentariu de Arana — mai 12, 2009 @ 17:14
Si eu am copilarit cu Winnetou si eram cu totul si cu totul captivata de toate aventurile lor cu diferitele triburi de indieni. Mi-am propus sa il recitesc, dar nu stiu daca ar avea acelasi farmec ca atunci. Poate ca anumite carti trebuie citite la timpul lor. Si daca tot ai obliga pe cineva sa citeasca Demonii, i-as acorda inca o sansa. Prima data nu am prins firul. 🙂
Comentariu de Runia — mai 14, 2009 @ 19:50
Chestia cu Demonii e ca trebuie sa i te dedici. Eu am citit-o in timp record, era vacanta de Paste din clasa a 11a, si mi-am permis sa nu fac altceva. Dincolo de valoarea ei, e si o experienta incredibila. Ma rog, eu sunt foarte subiectiva si nu vreau sa fiu deceiving. Orisicum, trebuie sa o recitesc si eu. Mi-e dor de tot ce mi-a oferit dar parca exista si teama aia ca nu va fi cum a fost…
Comentariu de Arana — mai 14, 2009 @ 19:52
Ce concurs, cel cu 10 carti 🙂 ? Daca te inscrii de amorul artei, fa-o. Daca nu te inscrii de amorul artei, trebuie ca premiul sa conteze foarte mult 🙂
Comentariu de krossfire — mai 15, 2009 @ 08:32
M-as inscrie de amorul cartilor. Si sa vad daca pot eu sa impresionez oameni. Nu stiu, era doar o idee oricum.
Comentariu de Arana — mai 15, 2009 @ 19:36
Oau.. Heroes 3.. ce coincidenta 😛
Comentariu de Sagy, — mai 19, 2009 @ 11:55
Da, da, da, coincidenta, desigur :))
Comentariu de Arana — mai 24, 2009 @ 22:39
Am citit postul asta, ft frumos, imi place. Sa stii ca am citit Baricco, Matase si mi-a placut mult. Chiar uitasem de ea. Pup!
Comentariu de ada — iunie 2, 2009 @ 17:16
wow si eu tot cu karl may + [mai ales] mitru, la 10 ani. practic am invatat sa citesc pe „crearea lumii” or smth. mitru rulz! 😛
Comentariu de t.s. — iunie 8, 2009 @ 21:51
„anara”!?…hm…(ti-am retinut bine numele?)SUGESTIE: lasa concursurile literare,cauta-le intai pe cele de exprimare!!!
Comentariu de mircea — iulie 12, 2009 @ 05:07
mircea: „arana”; nu inteleg sugestia. Concursul nu era literar ci puteai castiga carti. E o diferenta. In plus nu inteleg acest „cauta-le intai pe cele de exprimare”… explica!!! (sunt enervante cele 3 semne de exclamare, nu?)
Comentariu de Arana — iulie 12, 2009 @ 12:29