Blogul meu nu se vrea unul politic, social sau de actualitate. Din pacate insa sunt fortata sa traiesc in realitate si oricat imi place sa ma refugiez in diverse universuri alternative, nu merge de fiecare data. Evident ca lumea politica nu are cum sa-ti fie indifirenta pe la noi, cu atat mai putin in perioada de campanie electorala – vrei nu vrei, tot vezi un pliant sau un banner, tot auzi vreun slogan pe undeva. Totusi, momentan situatia mea e de revolta fata de viitoarele alegeri.
Inainte insa de a detalia, trebuie sa spun cate ceva despre mine, pentru a fi mai clar de ce iau o anumita hotarare. Am cam inceput sa inteleg ceva despre politica si democratie prin clasa a5a sau a6a datorita unei profesoare de istorie exceptionale. Mai tarziu, mi-a devenit profesoara de educatie civila, materie pe care am indragit-o extraordinar de mult. Am citit pe atunci ce imi era accesibil despre democratie, drepturi, despre societatea civila, en fin, despre cum ar trebui sa fie o societate utopica si ce suntem noi de fapt. Am facut cunostinta de pe atunci cu Thomas Morus, cu Hobbes sau cu Rousseau astfel incat interesul meu pentru politica era destul de crescut. De mentionat ca aveam 13-14 ani (totusi, a nu se intelege ca i-am citit in original pe cei de mai sus, nu as fi avut cum sa inteleg; am citit fragmente si am stiu sa tin urechile deschise). In aceeasi perioada am participat la 2 concursuri nationale – olimpiada de cultura civica si concurs national pe tema democratiei – la cel din urma castigand si un premiu 2. Acesta fusese de fapt un merit al unei echipe, din care sarcina mea a fost cea mai grea, si anume concursul scris, constand in comentariul efectiv al unor drepturi. A fost o experienta interesanta si care m-a facut sa constientizez cat de important e sa iti cunosti si sa stii sa iti folosesti drepturile.
Iata-ma acum, dupa ceva ani, aflandu-ma in postura in care refuz sa imi exercit un drept – unul deosebit de important, in my book. Motivele sunt numeroase si ajung sa fie stupide, insa e totusi realitatea. Aceea pe care de multe ori imi vine sa o scuip sau sa o injur sinistru, insa stiu ca nu rezolv nimic. Nu pot decat sa accept faptul ca sunt studenta. Ca stau la 350 km de casa si practic nu am acces la campania de acolo. Ca desi votul uninominal s-a vrut un pas inainte – si am votat pentru el – acum imi dau seama ca la noi tot nu va exista niciodata un vot uninominal pur. Tot partide se vor vota, doar sistemul a devenit mai complicat. Pentru ca pe langa ca nu am acces la campanie, nu pot nici vota. Exact, in B fara viza de flotant nu pot vota pentru acasa. Nu ca as stii ce sa votez. De ce nu am viza aia amarata? Pentru ca nu stiu cum as putea din bursa de 100 euro sa stau in garsoniera de 250 si pentru ca nimeni nu isi bate joc de mine – therefore, nu am ce cauta in camin. Asa ca am ajuns la las’o ba ca merge asa. De ce nu merg acasa, sa votez acolo? Pentru ca minunatele Cai Ferate Romane au un singur tren spre casa mea, pentru ca si acela e noaptea si face 9 ore, iar eu am ore vinerea pana la 8 seara si lunea muncesc de dimineata. Pentru ca varianta cealalta care implica un tren si un microbuz imi face mereu probleme; trenurile in loc de 4,5 ore fac 6 sau 7, trenurile in loc de caldura ofera preturi exorbitante si conditii de mina: frig si intuneric si umezeala. Pentru ca ultima data cand am venit de acasa era sa mor in Gara de Nord si spre norocul meu ma asteptase cineva, altfel probabil chiar se intampla asta. Spiritul solidar al romanului se rezuma la holbat insistent si eventual si zis ceva de mama ca ai lesinat cand vroia el sa coboare din tren.
Nu, nu imi caut scuze si nu ma lamentez. Pur si simplu spun ce am de spus, poate chiar ma revolt ca exista atatea impedimente. N-ar trebui sa te lupti cu morile de vant ca sa poti vota. E un drept fundamental, insa aparent la noi se incearca sa fie cat mai orientat spre anumite categorii de persoane. PDL se promoveaza cu manele, altii cu vesnicele pomeni electorale, acum 2 zile la standul PSD+PC (a propos, doar mie imi suna asta a partidul comunist, mai ales alaturati socialistilor?) era populat de vesnicii mosuleti, linsi bine de catre reprezentantii minunatelor partide. Pe mine m-au ignorat complet, vedeau insa un mosulet sareau pe el. E clar cum vor sa castige electorat, iar o minte inteligenta si niste aptitudini pe masura nu se numara in mod evident printre mijloacele lor. Desi se vor individualizati, nu sunt in stare sa se rupa de partidul mama care le baga in buzunarase fondurile pentru campanie. O campanie pentru un vot uninominal ar trebui sustinuta pe masura. Sau cel putin asa vedeam eu lucrurile cand am zis da la referendum. Speram in niste slogane individualizate, in niste programe si idei. Speram sa vad oameni care vor schimbare, car vor cu adevarat sa faca ceva, nu doar niste instrumente ale partidului care, spre deosebire de acum 4 ani, nu mai sunt niste nume intr-o lista, ci niste poze intr-un colegiu. Pentru ca in afara de poze, totul e la fel. Iar colegiile mi se par o gluma proasta, sunt limitative iar candidatii au fost repartizati dumnezeu stie cum, doar sa se aleaga fiecare cu bucata lui de paine. Nu pot sa ignor sentimentul de frauda si de gluma proasta ce se ascunde in spatele acestor alegeri.
Nu stiu prea bine ce e cel mai corect sa fac. Nu stiu cum as reactiona daca as fi acasa si as elimina din start jumate din motivele care ma impiedica – obiectiv vorbind – sa votez. Poate as reusi sa ignor goana dupa electorat sub orice forma, poate as reusi sa aflu cate ceva despre oamenii aceia, poate chiar m-ar interesa mai mult. Problema insa e incepe sa ma si intereseze mult mai putin. Fata de acum 5 ani sa zicem, cand stiam cam tot despre realtiatea curenta politica, azi sunt aproape pe nicaieri. Mi-e scarba de aceleasi fete sub diverse nume, de ideea de a alege cel mai mic rau dintre toate, fara a avea o posibilitate reala de a simti ca faci o alegere buna pentru tine ca cetatean. Mi-e scarba cred si de campaniile hai sa votam si, evident, hai sa nu votam. Fiecare ar trebui sa fie in stare sa ia decizia corecta. Problema mea e ca votul meu e egal cu cel al prostimii. Am mai zis-o, nu cred in democratie desavarsita, in vox populi, in majoritatea decide. Pentru ca de regula majoritatea e proasta. Pe de alta parte nu sunt de acord nici cu ideea cum ca e totuna daca votez sau nu pentru ca al meu vot nu conteaza. Adevarul e oarecum la mijloc si de asta aproape ca mi-ar conveni un sistem apropiat electorilor, doar ca alegerea acestora sa fie de alta natura, nu tot vox populi. Nu stiu de ce are nevoie Romania in momentul asta, cert e ca ne-am cam saturat de vesnicele probleme de imagine si de personalitate nationala. Si nu sunt destul de sigura ca se poate remedia ceva, sau ca mentalitatea „usor” balcanica nu e de fapt cea care ne conduce unde suntem, indiferent de schimbarile din „frunte”. Nu cred ca intr-o tara pot exista suficiente minti iluminate sa produca o schimbare in calitate de majoritate. Doar de minoritate, detasata de mase, ceea ce momentan nu se poate, nu se incurajeaza si evident, nu se prea accepta. Asa ca ne mai zvarcolim fiecare cum putem, unii mai speram, altii pleaca, altii ignora si uite asa vor mai trece patru ani. Sau unul pana la la prezidentiale, cand poate poate… Pana atunci insa nu, de data asta imi voi refuza si incalca dreptul.
Arana
Oare o reglementare ca in Grecia [votul obligatoriu(chiar daca stai la sute de km de casa)] ar fi benefica? Nu mi-am raspuns inca la aceasta intrebare.
Nu merg la vot pt ca nu am cu cine sa votez nu ca nu pot, nu exista acea persoana care sa ma fi determinat sa merg 500 de km sa o votez. Intre PDL SI PSD-PC aleg clar PSD-PC, nu stiu daca motivul pt care ii plac mai mult ca pe restu este ca eram oarecum mai mica in perioada guvernarii lor si nu am dat atentie prea multa (desi politica mi-a placut tot timpul), sau intradevar de cand a venit Base’ si restul la putere asist la un circ continuu si fara precedent. Bine acum inteleg mult mai multe, dar mie mi se pare chiar tragico-distractiv ce se intampla noi…plus ca barfele despre amicitia dintre Base’ si Nastase in vremea cand erau vecini ma face sa cred ca in cele din urma este egal cu cine votam..chiar nici o diferenta.
Inteleg de ce iti este asa greu sa mergi acasa..eu stau la 500 km si totusi fac 7 ore..cred ca situatia ta e mai aiurea.
Vom vedea…..“Politics is the gentle art of getting votes from the poor and campaign funds from the rich by promising to protect each from the other”
Comentariu de raluca — noiembrie 18, 2008 @ 21:53
asa…sa-ti explic am 14 ani, imi place istoria antica si contemporana(am si eu o profesoara de civica si de istorie excelenta)pana acum am fost intr-o echipa cu care am luat locul 4 pe tara la concursul „Istoria Holocaustului”(si da -are legatura cu politica, am studiat programul partidului nazist) si urmeaza sa particip la o olimpiada si la un concurs despre democratie si rasism, dar o fac doar de dragul profei…parerea mea despre politica? am putea trai la fel de bine si fara ea, de unde o parere asa drastica? am si o explicatie destul de lunga pe blogul mea,s-ar putea sa te intereseze…www.pharmatopia.wordpress.com
Comentariu de oksana — noiembrie 18, 2008 @ 23:06
Poate ca ai vizionat deja Zeitgeist 1 si 2. Are sens ce spune ala acolo. Atata timp cat lumea asta o sa aiba la baza sistemul monetar, nu conteaza cine e la putere, ei nu sunt decat niste papitzoi, oamenii din umbra, adica bancherii sunt adevaratii stapanii ai lumii. Ei tiparesc banii si tot ei fabrica crizele care nenorocesc sute de milioane de oameni. Asadar si prin urmare….care e rostul votului?
Comentariu de Dark Soul — noiembrie 19, 2008 @ 00:27
M-ai vizitat astazi si de cum am venit de la lucru am vrut sa aflu ceva despre tine. Bineinteles ca nu te stiu dar …oh…ce-mi place ca esti foc si para. Am o sora mai tinara cu 16 ani decit mine cu care am calatorit un pic. Ea are MA in Istorie(este profesoara de istorie) si lucreaza la Doctorat. In fiecare an calatoreste undeva… ca trebuie sa atinga orice piatra veche care o poate gasi si sa vada toate muzeele de pe lume…
M-ai luat astazi cam tare desi…ma cunosti tot asa de putin cit te cunosc eu…si asta este aproape de loc.
Am citit un pic despre ce scrii despre democratie. Interesant ca partidul democratilor aici in America se ascunde sub un nume care nu-i arata culorile nici un pic. Poate de aia si faptul ca exista atita contradictie …
Oricum, am inteles ca ti-e greu (viata e grea acolo)si regret asta…dupa revolutie am tot sperat sa aud ca se chimba lucrurile pe acolo; cei care ajung insa la o viata mai buna uita de restul…
Oricum, pentru cit de putin ne cunoastem am lasat un comment mult prea lung. Sper ca data viitoare n-ai sa mai fii atit de suparata pe…dansul meu. Cred ca ti-ar place sa stai de vorba cu fetele mele…ele ti-ar spune ce fel de mama sint…poate mai bine decit povestile mele care te-au speriat.
Sa ai o zi buna…
Comentariu de Rodica Botan — noiembrie 19, 2008 @ 06:43
@raluca: in momentul in care statul limiteaza un drept, trebuie sa fie justificat; in momentul in care instituie o obligatie de o asemenea factura, trebuie sa se asigure si mijloacele indeplinirii ei. Vrea statul sa votez in mod obligatoriu? Foarte bine, atunci imi ofera acces gratuit la campania de la n sute km – pt ca accesul la informatie este garantat si gratuit, nu? – si imi ofera posibilitatea sa ma deplasez sa votez. Poate imi da si o zi libera dupa alegeri ca sa pot ajunge inapoi unde stau fara sa sacrific eu nimic. Asa ca nu e atat de simplu. In Romania momentului de fata o asemenea obligatie ar fi aberanta, pt ca nu exista mijloacele efective de punere a ei in aplicare. Oricum, si asa, tot nu s-ar schimba nimic, caci tot aceiasi candidati ar fi. Tine minte, foarte multi nu voteaza pentru ca nu au ce.
@oksana – am citit si pe la tine si urmeaza sa mai vb acolo, cand voi fi intr-o stare mai lucida. Merci de comment si chiar ma bucura foarte mult sa vad ca mai exista oameni care la 14 ani se pot gandi la asa ceva. Mult mult succes la concursuri si ne mai auzim.
@dark soul – nu m-am uitat la Zeigest, pentru ca sentimentele de paranoia pe care le promoveaza nu sunt pe placul meu; sa zicem ca am destule motive pt a fi paranoica si fara a-mi inocula si altii unele in plus, mai ales vis a vis de diverse teorii ale conspiratiei mondiale etc. Eu nu zic ca nu o fi, dar pe de alta parte adevarul e mereu la mijloc, iar cand se incearca prea mult promovarea unei idei de o asemenea factura, e clar ca nu e totalmente veritabila.
@Rodica Botan – am citit aproape toate posturile de pe blogul tau, dar am comentat la unul. Nu am niciun drept sa contest ca ai fi sau nu o mama buna. Sunt sigura ca esti, pt ca mame proaste exista foarte rar – iar acelea sigur nu-si iubesc copiii cum am vazut ca tu faci. Am comentat insa mai mult atitudinea din acel moment, asa cum a fost ea aratata in entry-ul respectiv. Poate m-am inselat, poate am fost prea dura – daca aeasta a fost senzatia, imi pare rau. Am tendinta de a fi dura in exprimare chiar daca intentia mea nu e aceasta in realitate.
Cat despre schimbarile de aici, nu stiu… ceva tot s-a schimbat,dar o eterna tranzitie de 20 ani parca nu e in regula. Se poate trai, sunt lucruri bune, insa in momentele cheie se cam vede adevarata fata a Rom.
Comentariu de Arana — noiembrie 19, 2008 @ 10:57
You right. Normal ca nu e totul adevarat. Dar zice bine ala la un momendat ca cel mai important e sa observi sa analizezi si sa tragi propriile tale concluzii. Asta te face unic si daca mai multi dintre noi ar avea propriul cap pe umeri poate ca ar putea face diferenta in lumea asta in care traim.
Comentariu de Dark Soul — noiembrie 19, 2008 @ 21:41
Imi pare bine ca mi-ai raspuns. Imi pare bine ca nu ti-am lasat o impresie proasta. De altii nu-mi pasa asa tare dar nu stiu de ce am vrut sa stii ca nu sint asa de rea. E greu sa cresti copii cind au de toate si nu este limita de nimic. Poti sa-i cresti dar iasa niste impertinenti care cred ca toata viata cineva trebuie sa se ocupe de mofturile lor. Viata e altfel…si tu bine sti.
Mai treci pe la mine…daca ai locui pe aproape as spune acelasi lucru…admir luptatorii oriunde ii gasesc si admir caracterul oamenilor…cind le gasesc.
Comentariu de rodica botan — noiembrie 19, 2008 @ 23:37
@Dark soul – iti dai seama cat de utopic e sa speri ca oamenii chiar fi in stare sa gandeasca singuri; pe unii nu ii intereseaza, altii pur si simplu nu sunt in stare. Oricum, cei care o fac, vor fi mereu minoritari.
@Rodica – multumesc mult 🙂
Comentariu de Arana — noiembrie 19, 2008 @ 23:51
In legatura cu votul. Nu sunt de acord ca nu trebuie sa mergem la vot, fiindca toti sunt rai, incompetenti, etc.
Trebuie sa ne guverneze cineva-buni, rai-, fiindca o tara neguvernabila ajunge la anarhie.
Daca n-am avea acest drept, ne-am simti frustrati, dar cand il avem, gasim tot felul de motive si refuzam sa ni-l exercitam.
Asa ca, mergeti la vot, dragii mei!
Comentariu de disa — noiembrie 21, 2008 @ 08:58
Nu sunt de acord cu genul acesta de propaganda. Din cate observ nici nu te-ai chinuit sa intelegi de ce nu votez, eu, in concret, de data asta. Probabil stiu mai multe despre dreptul de vot si alte libertati decat 70% din cei care voteaza, dar nu ma ajuta cu nimic. Sunt ferm convinsa ca fiecare e in stare sa ia o decizie pt sine, iar cine nu e, nici nu ar trebui sa aiba acest drept. Dupa cum ziceam, nu sunt de acord cu democratia si power to the people pentru ca uite ce iese. A nu vota pentru ca nu ai efectiv pe cine sa votez, ar trebui sa fie un motiv destul de bun. O forma de vot in alb, o neprezentare in masa la voturi ar ridica niste sprancene. Insa cata vreme pensionarii si muncitorimea isi fac datoria de buni cetateni, ce mai conteaza.
Sa nu uiti ca si Hitler a fost ales prin voturi. La fel si Ceausescu – desi astea au fost falsificate, insa au fost voturi. Si comunismul a insemnat tot egalitate si puterea poporului, insa uite cum a aratat. Nu ma intereseaza cum ar trebui sa fie, teoretic. Ma intereseaza ca practic, situatia politica in Romania de azi e de kkt. Si am dreptul sa nu ma manjesc.
Comentariu de Arana — noiembrie 21, 2008 @ 09:40
Nu exista balotaj in Romania. Asa ar fi fost fair (numar prea mic de voturi => Partidele sa trimita noi oameni).
Comentariu de krossfire — noiembrie 21, 2008 @ 12:16
Vizavi de voturi…exista si un fel a celor ce au bani si putere sa manipuleze pe cei care merg la vot. De pilda in America majoritatea celor ce au votat cu Obama sint oameni simplii, majoritatea traiesc din ajutor social si n-au habar ce valori sau lipsa de valori are Obama. Li s-a luat interviu la unii dupa votari si sustineau exact interese opuse la ce au votat…dar Obama a fost un orator bun, a reprezentat un nou fel de gindire , lipsit de prejudicii, a promis ceea ce comunistii au promis muncitorimii…si ei au crezut ca totul va fi al lor…si uite cum tara merge spre socialism.
Cei care o duc bine n-au mers la vot ca inca n-a ajuns cutitul la os…si daca inca nu i-a atins pe ei inca nu le pasa; dar nesimtirea lor ii va costa,sau lipsa de intelepciune.
Eu cred ca dreptul de a vota este nu numai un drept dar si o indatorire a fiecarui cetatean…si ca orice lucru daca nu practici ai sansa sa pierzi…n-as vrea sa pierd un astfel de drept. Si nu numai atit, dar daca va sta in putinta sa explicati celor din jur care nu inteleg mersul vremilor desprece este vorba…faceti-o…si un elefant se poate minca bucatura cu bucatura…
Nepasarea nu va rezolva niciodata nici o problema…
Comentariu de Rodica Botan — noiembrie 22, 2008 @ 21:24
Daca votezi cu cineva care stii ca v-a face fapte de coruptie, esti complice? Instinctul in spune ca da , chiar daca juritic chestia este mai complicata) cred ca trebuie sa votez in acelasi oras cu tine, daca nu ma insel esti o cunostinta veche de a mea, iti dau un buzz pe mess zilele astea.
Este dreptul tau atat timp cat alegerile sunt „pe bune” dar la noi este ca inainte de ani 50 cand guvernele erau alese prin rotatie, toti fac acelasi lucru doar modul in care se burdusesc buzunarele lor se schimba in functie de post. Nu o sa fiu complice la asta, nu o sa votez nici un partid de extrema dreapta, si in ultimul rand la noi o sa fie ales UDMR ca doar suntem oras cu traditie (macar nu sunt manelisti de la celelalte partide)
Comentariu de Jakky ecs — noiembrie 23, 2008 @ 21:24
Indiferent de alegerea pe care o faci (si acestea nu sunt limitate la numarul candidatilor pe buletin; mai exista si vot nul)…..ai un drept pe care ar terbui sa ti-l exerciti.
Mai exista posibilitatea…sa votezi chiar daca nu vrei (stii ca s epot falsifica diverse…)….mai bine votezi tu decat altul in locul tau.
Eu stau la vanghelie in sector…si cred ca ghicesti ce deputati sunt pe liste (destul de multi tigani)….evident am sa dau vot nul….cum am dat si la locale…dar. e dreptul meu…….si nu vreau sa il las pe altul sa fure votul….macar atat..
Acum ma gandesc daca mai multi roamnai ar merge la vot….(sau chiar toti) si ar da foarte multi un vot nul…adik 10 stampile (nu niciuna pentru ca se falsifica)……cred totusi ca al un numar de 10-20% voturi nule…ar fi un semnal de alarma.
Comentariu de scorpse — noiembrie 24, 2008 @ 12:46
@scorpse – aceeasi e si parerea mea, si as adera la un sistem colectiv de voturi nule daca as avea o certitudine cat de mica in privinta rezultatului; azi, in nov 2008, nu am. Plus ca impedimentele sunt prea mari pt asa ceva.
@Jakky ecs – da un semn, nu stiu cine esti, dar aparent da, suntem din orasul ala cu traditie amandoi.
@Rodica – la mine nu este vorba de nepasare, poate chiar dimpotriva. Ma manifest in felul altora, insa cu motivatiile mele. Care nu sunt simple scuze… Din pacate ajungem sa fim destul de multi cei care actionam intemeiat, insa nu in cea mai potrivita directie. Totusi, cand toate alegerile sunt rele, iar rezultatele aceleasi, libertatea cunoaste noi frontiere.
@krossfire – poate chiar ar trebui sa fie… poate poate, cum am remarcat si eu si scorpse, s-ar ajunge undeva. Nu stiu insa nimic precis, in momentul de fata.
Comentariu de Arana — noiembrie 27, 2008 @ 18:20
Ai dreptate.Eu cred ca si votul”contra” este eficient. Poti sa ai o multumire ca ti-ai adus contributia la excluderea candidatilor pe care nu-i vezi cu ochi buni.
Comentariu de isuciu — noiembrie 28, 2008 @ 09:54
Votat…pe toata pagina, toate partidele…votat prin miscari de lovire 😀
Comentariu de krossfire — noiembrie 30, 2008 @ 21:22
Votul nul inseamna sa nu pui stampila, mai multe stampile inseamna anulat!
Arana, eu sunt de acord cu tine in privinta absentei tale la vot. Ai o motivatie pertinenta. Ai convingeri sanatoase si poate ca ai fi un bun formator de opinie. Munca de partid are si parti bune, in fond suntem cetateni ai tarii si trebuie cu totii sa participam la viata sociala, politica, economica.
Tu stii si ideologii, trebuie sa hotarasti unde te incadrezi! Eu stiu!
Comentariu de mirelateodorescu — decembrie 7, 2008 @ 00:38
[…] in acelasi diapazon o "voce" femenina De ce nu voi vota si Simt elitist . Pentru echilibru si o voce masculina cu România […]
Pingback de pcdan » Blog Archive » 177_Guru Guru — noiembrie 18, 2009 @ 07:53