Arana's world under a picture of frenzy

aprilie 7, 2008

Dedublare sau pe unde am umblat

Filed under: Intruziuni,Personal — Arana @ 11:26
Tags: , ,

Exista momente in care corpul nu mai apartine creierului. Cand ideile vin si pleaca, dar mana refuza sa le perceapa. Adevarate perioade de dedublare, in care cele inerente gandirii si judecatii par despartite de aparenta statica si materiala a omului. In general, dedublarea inseamna altceva, o experienta metafizica ce poate zdruncina o entitate umana, insa paranormalul trebuie sa ramana in sfera sa.

De multe ori nu ne putem explica diverse situatii sau stari. De multe ori, ceea ce ne consideram a fi apare ca o realitate departata, ca o senzatie de ireal, oniric. Poti sa iti privesti viata ca pe un fapt exterior tie si sa incerci sa scapi de ceea ce iti face rau, insa nu poti schimba ceea ce este persoana ta in esenta. Orice incercare de a fi altcineva este poate o pornire ipocrita de a ascunde adevarul neconvenabil. Caci in cea mai mare parte din cazuri, adevarul care ni se preteaza nu este tocmai cel pe care am dori sa il afisam. Incercam sa ne ascundem de propria persoana, sa o imaginam in situatii limita, sa o transpunem in capcana timpului pentru a o obliga sa se identifice cu irealitatea pe care o cream in spatiul de dincolo de palpabil.

Ce m-a fortat sa scriu acest post au fost de fapt 2 chestiuni distincte:

  1. O scena din Iubita mea Sputnik, Murakami: Miu are in tinerete o experienta dincolo de explicabil, o experienta rupta parca din realismul magic. Prinsa intr-o „roata mare”, se vede pe ea insasi facand ceea ce moral, teoretic, etic, principial (cum vreti sa-i spuneti) nu ar fi facut; dincolo de a situa experienta la limita dintre imaginar si real, este un episod marcant, care va rupe personajul de latura fizica a vietii. Cum ajunge sa afirme ea insa, va muri jumatate din ea, o moarte simbolizata prin trecerea intr-o lume dincolo de oglinda. Aceasta lume de dincolo de oglinda mi-a amintit imediat de The Mirror Mask, un film cu tenta fantasy/basm de copii, care insa subliniaza inca o data importanta si efectele pe care le poate avea asupra cuiva o prea puternica imaginatie, o prea puternica deschidere spre vis si spatiul oniric.
  2. Propria mea absenta de pe blog. Propriul meu avant de a scrie infranat de ceva care scapa momentan puterii mele de abordare logica. Uneori refuzam sa ne ascultam. Am preferat ca timp de 2 saptamani sa traiesc intr-o alta lume decat cea comuna mie, o luma a mea si totusi altfel. Dincolo de oglinda? Nu chiar, insa intr-o oarecare masura a semnificat acea pauza pe care ne-o luam odata la ceva timp, pauza de la tot ceea ce ne spune ce sa facem.

Sintetizand, nu exista reguli stricte in materie de noi insine. Nu exista imposibilitate fizica, doar imposibilitate materiala (si sa fie clar, nu ma refer la aspectul pecuniar, cand vorbesc despre material); daca exista sau nu spatii dincolo de oglinda – desigur, intr-o acceptiune mai mult rationala si mai putin paranormala – ramane la latitudinea creatorului. Pentru ca in momentul in care indraznesti sa-ti visezi timpul, devii creator, indiferent de deschiderea artistica sau, dimpotriva, lipsa ei.

Arana

Reclame

2 comentarii »

  1. Din pacate exista si dedublari mult mai brutale, mai fizice…asa numitele atacuri de panica.

    Comentariu de krossfire — aprilie 8, 2008 @ 21:24

  2. Daca iti zic ca aseara am avut unul, ma crezi? Putin probabil… oricum, ai dreptate. Chiar va trebui sa ma gandesc la chestia asta… nu stiu daca sunt in stare sa scriu despre. Dar e o tema de meditat.

    Comentariu de bacchante — aprilie 8, 2008 @ 21:28


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: