Arana's world under a picture of frenzy

martie 14, 2008

Simt elitist – extreme elitiste

Filed under: Logos — Arana @ 10:41
Tags: , , ,

„Eu zic ca majoritatea ar trebui sa decida”

-de cate ori aud replica asta, ceva explodeaza. Cum adica domnule, bazat pe ce? Bun, nu am chef si dispozitie in a intra in vesnica polemica democratie vs absolutism – pt ca in sine, au fost niste experimente politice, unul doar mai putin esuat decat celalalt si impus ca atare ca fiind cea mai buna solutie. Ce ma deranjeaza pe mine e ca principiul democratic se aplica peste tot. Oriunde. In orice domeniu. La orice ora. Nu vad absolut nicio justificare pentru care trebuie sa inghit n statistici conform carora ma incadrez, de ex, intr-o generatie de inculti, analfabeti, amatori de cluburi de 2 lei, cu haine kitch, cu biblioteca formata din reviste glossy, cu principala ocupatie statul degeaba si/sau televizorul etc etc. Probabil cunoaste toata lumea statisticile de genul si veridicitatea lor. La un moment dat am ajuns sa ma satur de a fi incadrata pe nedrept in diverse categorii. Bine, fac parte din fumatorii sub 25 ani, de ex. Dar asta nu inseamna ca simt un sentiment de altruism fata de „co-categoristii” mei.

In ceea ce ma priveste societatea si majoritatea sunt de regula niste rebuturi. Nicaieri in istorie masele nu au reprezentat altceva decat o unealta ametita a diversilor – fie ca diversul era om politic, dictator, Biserica sau orice altceva. Da-i paine si circ si l-ai rezolvat. Romanii au intuit asta. Astazi se stie acest fapt. Doar ca azi majoritatea se considera elita. Ceva la un moment dat s-a rupt, odata cu principiul democratic, si s-a ajuns la a iconiza niste oameni care pana nu de mult nu reprezentau altceva decat niste robotei in mainile sortii – soarta in acest caz fiind puterea (sub orice forma vreti voi). Prin absurd inteleg „importanta” democratiei. In concret insa, replica de la inceput imi da tot mai multe momente de indignare si iritare. Unde e un grup e si o majoritate, si evident niste „exclusi” – problema e ca tocmai exclusii gandesc si se lasa prada ideilor. Ceilalti nu fac decat sa adere la ceva frumos si impodobit, apetisant, tocmai pe placul lipsei de gandire si profunzime. Oriunde isi pune majoritatea amprenta se inregistreaza un regres, cel mult o stationare intr-un punct mort. Nu exista revelatii decat la nivel de individ. Nu exista idei si concepte decat la nivel de intelect, la nivel de intelect elitist, daca vreti. Insa, aproape inevitabil, se cade in extrema in care subsemnata se gaseste – ignoranta fata de majoritate incepe sa se dezvolte intr-un dispret, de multe ori dus la extrem; senzatia de independenta fata de doctrina majoritara devine incet incet o necesitate, un fel de aer pentru intelect. Ajungem sa ne detasam si sa respingem orice are o participatie larga, doar pentru acest motiv. La un moment dat se pierde esenta din tot ce inseamna aderenta maselor. Cateodata ne scapa printre degete idei ce poate, intr-o minte ceva mai libera, ar fi dus la o revelatie. Se creeaza cercuri peste cercuri, tot mai stramte si mai zidite. De la elogiul maselor apare tendinta de elogiu, pe nedrept, al elitelor – care pe nevazute se transforma doar intr-o contra, fara idei, fara baze, fara ceva concret care sa-i caracterizeze. Nu va duce asta doar la o noua majoritate, de care altii vor simti nevoia sa se desprinda?

Apare un cerc vicios… un cerc inutil. Pana la urma, ce e mai rau? Sa fii un majoritar inexistent, o papusa ca atatea altele, sau un extremist mizantrop, pentru care singurul scop a ramas opozitia, indiferent pe ce se cladeste ea…

Arana

Reclame

6 comentarii »

 1. Apropo de elitism si de majoritate, a zis si Pruteanu o chestie buna odata : ”Gusturile SE discuta pentru ca altfel toti prostii s-ar pricepe la arta..”’

  Comentariu de krossfire — martie 15, 2008 @ 12:05

 2. Hehe… foarte bine spus; de regula dl. Pruteanu nu se numara printre preferatii mei, dar aparent mai are cate o vorba de duh ce merita tinuta minte 😉

  Comentariu de bacchante — martie 15, 2008 @ 12:07

 3. Democraţie… ăsta da concept care nu există pe faţa pământului dar care e vehiculat intensiv non-stop! Ne place să credem că avem toţi drepturi egale dar chiar nu e aşa, nici pe departe. Atunci când punem o ştampilă pe un buletin de vot contează 1 milion de lucruri, printre care şi cât de influenţabili suntem. Mă gândesc mereu la modul în care oamenii politici privesc populaţia. Sunt absolut sigur că la modul: „dacă luăm măsura asta, vom creşte cu aproximativ x% în sondaje”. Ceea ce pentru ei e doar un joc similar cu administrarea unei afaceri se vede de pe partea noastră ca iluzia egalităţii la dreptul la vot.

  Oamenii nu au fost niciodată egali, democraţia nu poate exista…

  Comentariu de Tiberiu Florea — martie 15, 2008 @ 22:49

 4. Corect. Si egalitatea e un concept ideal, foarte frumos acolo unde e situal el (oare?…), insa e doar atat: un concept abstract. Therefore, principiul democratic nu e decat o alta inventie facuta sa se simta masele mai bine si mai putin administrate.

  Comentariu de bacchante — martie 16, 2008 @ 12:18

 5. Cu toate ca este o mare diferenta de generatii intre noi imi place cum gindesti.Din pacate mai am de asteptat pana acest mod de „gindit” devine semnificativ procentual.

  Comentariu de Dan POPESCU COLIBASI — noiembrie 23, 2008 @ 22:14

 6. Multumesc de comentariu.

  Cat despre a deveni ceva semnificativ acest mod de gandire, cu riscul de a parea mult prea lipsita de modestie, mi-e teama ca deocamdata – prezent si viitor nu tocmai apropiat – nu prea exista sanse pentru o deschidere colectiva. Colectivitatea ramane pana la urma un instrument, consimtamantul ei rezumandu-se la a accepta cu mandrie acest statut.

  Comentariu de Arana — noiembrie 27, 2008 @ 18:24


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: