Arana's world under a picture of frenzy

februarie 23, 2008

Bacchante

Filed under: Intruziuni,Personal — Arana @ 11:09
Tags: , ,

Motto:

Afear’d of Bacchante,
And dost thou ‘hold the yill? –
Behind is the sleepless;
Eyne ‘holding na mo.

Preoteasa zeului Bacchus, dedicata trup si suflet slavirii zeului savorilor trupesti, apare ca o decadenta imagine a puritatii, un soi de frenezie existentiala dedicata corpului. Mitologia greaca este o infinita sursa de metafore si reprezentari. Cautand printre eroi si zei, e imposibil sa nu gasesti o imagine potrivita, reprezentativa, desigur o inaltare a nimicului pe care il reprezinti. Putini insa exploreaza calitatile prin aratarea antiteticului.

Asadar, Bacchante nu e zeita mea. Nu imi inspira dorinta nesabuita de a trai trupeste. Ochii ce vad, o ocolesc, caci ea nu poate aduce nimic bun. E murdara si aruncata in colturi, e marsava si ii place sa-i faca pe altii sa-i slujeasca, ametindu-i cu licori parfumate si dulci, ajungand cu totii sa idolatrizeze soarta ei. E de admirat ca e opusul a tot ce trebuia sa fie ea. Nu este frumoasa, nu este sculptata, nu innebuneste prin lirism – fie acesta al spiritului sau al corpului. Reuseste sa arate ce e mai rau in om, sa arate simplitatea pana si celor mai mareti regi, ucide pentru ceea ce vrea si scopul ei ar putea fi o stapanire din umbra, cea mai dulce forma de conducere.

Si atunci, de ce Bacchante? Pentru ca lepadand aparenta de prostitutie, ramanem cu claritatea si puterea spiritului. Niciodata n-a fost laudata decat pentru ce a oferit fizic. Sfidand soarta, ma apropii ei, desi trasaturile noastre comune se opresc la degustatul vinului. Sau e chiar asa? Greu de spus care e natura omului, pentru ca mereu ne impiedicam de aceleasi si aceleasi aspecte complet inutile si de fatada. Asta avem, cu asta defilam. Nu ne face nicio placere sa descoperim in cel ce-l uram un OM. E mult mai dulce satisfactia in fata defectelor fizice, decat o dureroasa intruziune in moral si spiritual. E vorba de vointa, de infruntare si de cautare. O provocare pana la urma, a afla ce e in spatele chipului, a descoperi unde inceteaza legenda si incepe sa se desfasoare prezentul si in fine, o provocare de a escalada paradoxurile, de a le acapara. Si toate astea doar deschizand ochii si ignorand numele. Pentru ca suntem ce suntem, nu ce ne-au spus zeii sa fim.

Arana


Publicitate

5 comentarii »

  1. chiar ma intrebam de ce Bacchante ? 🙂
    „suntem ce suntem nu ce ne/au spus zeii sa fim”
    Aristotel zicea ca „suntem ceea ce facem in mod repetat, de aceea maiestria nu este o arta ci o deprindere”
    eu tind sa fiu deacord cu el, pana cand o sa descopar ca e doar partial adevarata constatarea lui
    calatorru

    Comentariu de calatorru — februarie 25, 2008 @ 13:55

  2. Probabil ai dreptate; insa nu e suficient. Sau nu e destul pentru mine sa fiu ceea ce as face in mod repetat. Experimentul si dorinta de schimbare sunt prezente. In special din prisma neplafonarii. Tocmai de aceea, as credita mai mult „arta” decat deprinderea.. poate si din frica fata de rutina. Oricum, de explorat 😉

    Comentariu de bacchante — februarie 26, 2008 @ 19:12

  3. nu ne’au spus tot zeii ca suntem ce suntem?

    Comentariu de strelnikov — iulie 26, 2009 @ 07:48

  4. As spune nu, pentru ca dincolo de orice cred in posibilitatea de alegere si in libertatea constiintei. Sunt naiva? Posibil, insa pana la proba contrara trebuie sa ma agat de ceva. Nu vad rostul in a trai cu crezul ca totul este scris.

    Comentariu de Arana — iulie 26, 2009 @ 09:35

  5. pai, cum zice shxpr: ca mustele, pentr’un copil zburdalnic / asa, pe langa Zei, sunt muritorii.

    Comentariu de strelnikov — iulie 26, 2009 @ 14:41


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat: